Postaw na ocet jabłkowy i pozbądź się niechcianych kilogramów!
Co to jest ocet jabłkowy?
Mówiąc najogólniej, jest to wodny roztwór kwasu octowego. Powstaje w wyniku octowej fermentacji alkoholu, w której bakterie octowe powodują fermentację owoców. Zapach pozostaje ten sam, ale smak jest łagodniejszy niż ocet spirytusowy. Ocet jabłkowy może pochwalić się właściwościami odżywczymi, ponieważ zawiera minerały i pierwiastki takie jak potas, sód, krzem, magnez, fluor, chlor, żelazo, miedź, fosfor, siarka, a także witaminy z grup: A, B, C, E, P. Dzięki zawartości beta-karotenu oraz kwasu mlekowego, cytrynowego i octowego oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn.
Właściwości octu jabłkowego
Ocet jabłkowy może pochwalić się dobroczynnym działaniem na organizm człowieka. Można wyróżnić między innymi:
- oczyszczenie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn,
- silny układ odpornościowy,
- poprawa naczyń krwionośnych,
- regulacja gospodarki kwasowo-zasadowej,
- przyspieszenie metabolizmu komórkowego,
- poprawa perystaltyki jelit,
- zmniejszenie stopnia odkładania się tłuszczu,
- zmniejszenie ryzyka miażdżycy,
- zminimalizowane oznaki starzenia się skóry,
- poprawiona koncentracja,
- prawidłowe ukrwienie narządów wewnętrznych.
Stosowanie octu jabłkowego
Dobroczynne działanie octu jabłkowego widać w wielu dziedzinach naszego życia. Ocet jabłkowy jest stosowany w kosmetykach, aby zachować dobry wygląd skóry. Ponadto ocet jabłkowy wspomaga leczenie wielu chorób i dolegliwości:
- astma – rozszerza naczynia krwionośne i usprawnia proces oddychania,
- zapalenie migdałków i ból gardła – stosowane do przemywania gardła,
- skurcze mięśni,
- problemy trawienne,
- nudności,
- rany i oparzenia,
- miażdżyca.
Ocet jabłkowy jedz z umiarem
Chociaż ocet jabłkowy ma zbawienny wpływ na nasz organizm, musimy też mieć świadomość skutków ubocznych i przeciwwskazań. Decydując się na wprowadzenie octu jabłkowego do naszej diety, nie możemy przesadzać, gdyż stosowanie go w dużych ilościach może doprowadzić nawet do wrzodów żołądka. Spożycie zbyt dużej ilości octu jabłkowego może zaburzyć równowagę kwasowo-zasadową i prowadzić do odwodnienia.
Zastanawiasz się, ile octu jabłkowego wypić, aby nie zaszkodzić zdrowiu? Zaleca się wziąć łyżkę lub dwie łyżki stołowe rozcieńczone w szklance wody i pić na czczo raz lub dwa razy dziennie. W nadmiernych ilościach ocet jabłkowy może uszkodzić szkliwo zębów, podrażnić i poparzyć usta i przełyk.
Składniki zawarte w occie jabłkowym
Ocet jabłkowy w swoim składzie można wyróżnić m.in.enzymy, aminokwasy, pektyny, związki polifenolowe (kwas galusowy, katechiny, epikatechiny, kwasy: chlorogenowy, kawowy i kumarowy w łącznej ilości 400 – 1000 mg / l) oraz małe ilości witamin i składników mineralnych: witamina B1, witamina B2, witamina B3, witamina B5, witamina B6, biotyna, kwas foliowy i witamina C, a także sód, fosfor, potas, wapń, żelazo i magnez. [1]
Co daje ocet jabłkowy?
Płukanie włosów roztworem octu jabłkowego nada im atrakcyjny połysk. Wypicie szklanki wody z 1 łyżką octu jabłkowego łagodzi pieczenie w przełyku, zmniejszając przyczynę refluksu i zgagi. Warto również zaznaczyć, że ocet jabłkowy rozcieńczony wodą pobudza wydzielanie enzymów trawiennych oraz pomaga przy niestrawności. Udowodniono, że spożywanie wody z octem jabłkowym przed posiłkiem może zapobiegać zaparciom. Płukanie gardła roztworem wody z octem jabłkowym minimalizuje ból gardła. [2]
Ocet jabłkowy i odchudzanie
Nie należy też zapominać, że ocet jabłkowy stosowany jest w kuracjach odchudzających, ponieważ silnie pobudza trawienie, zwiększa działanie soków żołądkowych i pomaga usuwać toksyny z organizmu. Ponadto ocet jabłkowy świetnie pobudza apetyt i usprawnia procesy trawienne. Liczne badania pokazują, że ocet jabłkowy korzystnie wpływa na redukcję wagi. Dodatkowo jego zawartość w diecie spowolni wzrost poziomu glukozy we krwi. Ponadto spożywanie octu jabłkowego przyczynia się do spowolnienia opróżniania żołądka i obniżenia indeksu glikemicznego posiłku.
Badania pokazują, że spożywanie octu jabłkowego przyspiesza rozkład tłuszczów, a tym samym pomaga organizmowi zużywać rezerwy tłuszczu. Udowodniono, że dodatkową korzyścią jest obniżenie poziomu cholesterolu. Ocet jabłkowy zwiększa również tempo metabolizmu, ponieważ podczas spożywania wydzielanych jest więcej soków żołądkowych, a enzymy trawienne są szybciej syntetyzowane.
Właściwa suplementacja
Chociaż stosowanie octu jabłkowego zapewnia zadowalające efekty w kuracji odchudzającej, wskazane jest stosowanie odpowiedniej suplementacji wspomagającej ten proces. Na rynku dostępna jest szeroka gama produktów przyspieszających metabolizm. Ważna jest tutaj regularność ich stosowania. Jednocześnie warto zaznaczyć, że powinniśmy wybierać wyłącznie wysokiej jakości tabletki na odchudzanie. Tylko wysoka jakość i gwarancja tylko najlepszych i sprawdzonych składników przyczyni się do uzyskania szczupłej sylwetki.
Najnowsze komentarze